Slachthuis Dokkum is dik tevreden over de animo onder boeren voor het mobiele slachthuis.

Ruim twee maanden na de introductie staat de teller al op 300 melkkoeien van circa 250 melkveehouders, meldt Sietske Visser van het Dokkumer bedrijf. ,,En dat is echt boven verwachting. Bovendien zijn de reacties van de boeren vrijwel unaniem zeer positief.”

Het mobiele slachthuis is bedoeld voor niet transportwaardige, maar wel slachtwaardige koeien. Als de meegereisde dierenarts ook concludeert dat het dier verder gezond is, wordt het ter plekke in het mobiele slachthuis verdoofd, gedood en verbloed. Het verdere slachtproces gebeurt in de slachterij in Dokkum.

Deze werkwijze heeft meerdere voordelen. Normaliter mag een boer immobiele koeien niet afvoeren naar het slachthuis. Ze moeten ter plekke gedood en vervolgens afgevoerd worden naar destructiebedrijf. Door het mobiele slachthuis levert de koe nog vlees en geld op. Goed voor de boer en het past in overheidsbeleid om voedselverspilling tegen te gaan. ,,Wat boeren ook vaak aanvoeren als voordeel is dat hun koe niet dood bij de weg hoeft te liggen om opgehaald te worden door het destructiebedrijf. Dat vinden ze echt vreselijk”, aldus Visser.

De vinding van Slachthuis Dokkum is in principe goedgekeurd door Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), maar bevindt zich wel in een testfase. Dat betekent onder meer dat het werkgebied beperkt is tot het Noorden. ,,We hopen dat die beperking er snel afgaat, want ook boeren buiten de drie noordelijke provincies kloppen bij ons aan.”

Geplaatst op: 22 maart 2019

‹ Ga terug naar overzicht